Tillbaka                        Om Häglinge

Häglinge som ligger mitt i Skåne är en liten by med anor långt tillbaka i tiden. Mittpunkten i församlingen är en nyrenoverad vacker kyrka. Häglinge församling består av många småbyar runt omkring. Med ett invånarantal om 410 personer är alla byarna i församlingen bebodda nästan in till sista hus. Flera sommarstugområde gör att Häglinge alltid och året runt har mycket folk i rörelse. Med två insjöar är här mycket bra bad och fiskemöjligheter. Sjöberga sjön som nyligen har genomgått en omfattande renovering har ett rikt fiskbestånd. Bosarpasjön som med sin mycket fina minigolfbana och servering vid Sjöviken gör det till en riktig pärla. Den fina badstranden gör att Bosarpasjön är ett mycket välbesökt och populärt utflyktsmål. Här bedrivs simskola varje år ned ett hundratal barn. Häglinge församling är Sveriges vulkan rikaste område och man hittar tydliga spår efter vulkaner överallt. Lönnebjär är vår största vulkan och sålunda vår högsta topp. Häglinge är en typisk jordbruksbyggd och med ett stort antal lantbrukare (även yngre lyckligtvis) håller dom betande korna, hästarna och fåren landskapet öppet. Det bidrar starkt till den storslagna naturen med ömsom skog ömsom åker och äng. Allt är skönt inbäddat mellan dom lummiga bokskogsbeklädda vulkankullarna. En starkt växande vildsvinstam håller den rikliga lövskogen igång på ett naturligt och harmoniskt sätt. Vildsvinen lockar också hit ett stort antal jägare till bygden.

Ett stort antal mindre företag i församlingen gör att det sjuder av liv lite var stans i buskarna. Häglinge kan också stoltsera med ett dagis i den gamla skolan. Närheten till Sösdala med skolor, affärer och vårdinrättningar gör det enkelt att bo i Häglinge.

Allt detta sammantaget gör det mycket populärt att bo i Häglinge och inflyttningen från stan till denna vackra bygd har länge varit markant.

Häglinge Sockengille som är en mycket aktiv bygdeförening, utgör litet av ett nav i hela församlingen med allt från ungdomsverksamhet till kulturevenemang bidrar Häglinge Sockengille mycket till att bygden lever upp. Det är till Sockengillet ni hör av er om ni vill veta mer om Häglinge.